Een ware klassieker hoor. De worteltaart. Ik maakte hem voor het eerst nog in ouderlijk huis voor mijn ouders en zusjes. Die waren ook helemaal weg van de smaak en structuur van deze taart. Worteltaart is vrij licht ondanks het hebben van een aardige wortelvulling. Een heerlijke zoete taart waarbij de wortel hierin niet erg duidelijk aanwezig is. Je proeft voornamelijk het zoete van de wortel. Die zich perfect leent voor gebak! Met een fluweel zachte frosting, niet mierzoet maar wel mooi matching met deze worteltaart.

Ik geef in dit recept voor veel ingrediënten een gezondere optie aan. Je kunt hem namelijk ook gezond maken. Maar om heel eerlijk te zijn maakte ik deze bij m’n ouders thuis toen wel met suiker en vet. Toen was ik namelijk nog lang niet bezig met een gezonde levensstijl. En stiekem vind ik hem dan ook echt wel het lekkerst. Bijvoorbeeld voor in het weekend, een feestje of etentje met vrienden. Kies de optie die je past.

Ingrediënten:

  • 100 gram walnoten of pecannoten
  • 260 gram bloem
  • 1 tlp baksoda
  • 1,5 tlp bakpoeder
  • 350 gram geraspte wortel
  • Snuf zout (ongeveer een kwart tlp)
  • 1,5 tlp kaneel
  • 4 eieren (vegan vervangen met 300 gram -suikervrije- appelmoes)
  • 300 gram kristalsuiker (of 150 gram kaneel suiker van Green Sweet Stevia)
  • 1 tlp vanille extract
  • 240 ml zonnebloemolie of kokosolie
  • Optioneel- sultana rozijnen

Glazuurlaag

  • 600 gram roomkaas (light)
  • 4 etl poedersuiker (of 4 etl stevia poedersuiker)
  • Merg van een halve vanilleboon
  • Optioneel- extra pecan of walnoten ter garnering

Zorg dat je al je ingrediënten voor de worteltaart afgewogen op je keukenblad hebt staan. Ik maakte overigens gebruik van twee 20 cm springvormen. 2x 18 cm kan ook. Wil je de taart niet dubbel hebben, dan kun je bijvoorbeeld een vorm nemen van 24 cm voor een enkele laag. Halveer dan ook de glazuur hiervoor. Dan kom je precies goed uit.

De wortel raspen

Het raspen van de wortel doe ik altijd vooraf. Dit zodat je niet na het maken van het beslag nog moet wachten met bakken totdat je de wortel geraspt hebt. Ik rasp eigenlijk altijd in mijn rasptoren. Heb je een keukenmachine met rasp inzet, dan maakt dat alles een stuk makkelijker. Zet de geraspte wortel opzij voor later.

Noten en rozijnen

Ik krijg regelmatig de vraag van familieleden en vrienden of ik de rozijnen in deze worteltaart wil weglaten. Je kunt daar dus prima voor kiezen. Zelf ben ik rozijnen fan en doe ik ze wel door het beslag. Ik wel de rozijnen in heet water vooraf. Verwijder het water en droog de rozijnen voordat ze door het beslag gaan.

In de worteltaart maak ik daarnaast ook gebruik van pecannoten en walnoten. Ik vindt de combinatie ervan erg lekker. Enkel walnoten of pecannoten kan natuurlijk ook!

Breek de walnoten en pecannoten in kleine stukjes om later door het beslag te doen. Je kunt de noten vooraf ook kort verwarmen in de oven. De vetten in de noten komen vrij waardoor ze knapperig worden en vaak ook lekkerder zijn!

De natte ingrediënten

Maak gebruik van een keukenmachine, mixer of garde om als eerste de eieren los te kloppen. Voeg hier geleidelijk het suiker bij. Klopt dit samen tot een mooi dik en licht mengsel dat stroperig wordt. Terwijl je klopt voeg je steeds wat van de olie toe. Langzaam zodat het opgenomen kan worden bij de eieren en suiker. Doe hier dan ook je vanille extract bij en klopt nog een minuut.

De droge ingrediënten

Combineer de bakpoeder, baksoda en meel met elkaar. Doe hier ook de kaneel bij. Je kunt dit eventueel nog zeven om klonten in je worteltaart te voorkomen. Dit is natuurlijk niet per se nodig. Voeg je meelmengsel geleidelijk toe aan het natte mengsel. Stap na de laatste schep meel over op een pannenlikker of spatel. Voeg daarna de geraspte wortel toe en de gebroken noten en rozijnen. Schep om en zorg dat alles mooi met elkaar vermengd is.

Vet de bakvorm of bakvormen in. Ik vet de vormen altijd in met een calorievrije bakspray. Een laagje gesmolten boter is ook goed om te gebruiken! Knip een cirkel bakpapier uit en plaats dit op de bodem van de bakvorm als extra laag zodat de cake niet blijft plakken.

Schenk het beslag in de vorm(en) en tik de vorm(en) licht aan op je aanrechtblad. Schuif de worteltaart in de oven. Voorverwarmd op 180 graden. Bak de worteltaart voor circa 40 minuten. Check tussentijds door in de taart te prikken met een satéprikker om te controleren of hij gaar is. Verwijder de worteltaart van de oven en laat volledig in vorm afkoelen.

De frosting

Ga je voor een eenlaagse taart maak dan gebruik van 300 gram roomkaas. Het maken van de frosting is heerlijk simpel. Maak ook hiervoor gebruik van een garde of keukenmachine met garde opzetstuk. Doe de roomkaas in de kom. Snijd de vanilleboon open en schraap de binnenkant. Voeg de inhoud toe aan de kom. Klop met de garde of zet je keukenmachine op een lage stand. Laat dit zich combineren. Voeg geleidelijk de poedersuiker of stevia poedersuiker toe aan de room. Klop tot het geheel is samen gekomen. Vul een spuitzak met ronde spuitmond met de frosting.

Verwijder de worteltaart(en) van de bakvorm en leg de eerste laag op een mooi bord of taartstandaard. Spuit met de spuitzak een mooie laag frosting over de eerste laag worteltaart. Stapel op en herhaal deze stap. Eventueel kan je de frosting mooi geleidelijk verdelen met een gekantelde bak spatel. De achterkant van een eetlepel is hier ook geschikt voor.

Breek eventueel nog wat pecannoten en walnoten voor de garnering en houd gekoeld tot het moment van serveren. Ik ben dol op deze taart. En raad iedereen aan om hem eens te maken. Je likt werkelijk je vingers erbij af! Echt heel goed! Ga jij hem maken? Deel je foto met mij op instagram @lifewithmina_com